Blogikirjoitus

Mikä ohjelmistorobotiikan rooli on teidän yrityksessä?

31/07/2018, Kirjoittanut 0 comment

robo512x512Ohjelmistorobotiikasta on silmiini osunut useita keskusteluita ja artikkeleita viime talven ja kevään aikana. Puheenvuorot ovat mielestäni jakautuneet hypetykseen robotiikasta, jossa korostetaan kuinka kaikki työt siirtyvät roboteille ja toisaalta sellaisiin keskusteiluihin, jossa todetaan, että ohjelmistorobotti on ”purkka-ratkaisu”, jota käytetään, koska alunperin käytössä olevat ohjelmistot ovat huonosti suunniteltu.

Olen osittain samaa mieltä kummankin näkökulman kanssa. Ohjelmistoroboteilla saadaan ratkaistua ongelmia jollakin tasolla ja näin on nopealla aikataululla järkevää tehdäkin, mutta oikein integroidut järjestelmät, jotka tukevat nykyistä liiketoimintaprosessia toimivat varmasti tehokkaammin ja vähintään yhtä laadukkaasti kuin ohjelmistorobotti. Silloinhan ohjelmistorobottien automatisoimat tehtävät tapahtuvat ohjelmiston sisällä eikä käyttöliittymien käyttämisestä johtuvat viiveet aiheuta prosessin virtaumalle esteitä. Toki jotkin pienet prosessin osat ja alati muuttuvat prosessit on järkevää pitää ohjelmistorobottien tehtävänä, koska muutokset näihin on ketterämpi toteuttaa.  Toisaalta yrityksille, joilla ei ole mahdollisuutta vaikuttaa käyttämiensä ohjelmistojen ominaisuuksiin, tai joilla uusien vaatimusten läpi saaminen ohjelmistoihin kestää vuosia, ohjelmistorobotiikka voi olla pitkän ajan ratkaisu. Lisäksi liiketoimintaympäristöt ja niissä pyöritettävät prosessit muuttuvat sellaista kyytiä, että uskon ohjelmistorobotiikalle olevan kysyntää pitkälle tulevaisuuteen. 

Osaamisen keskittäminen

Liiketoimintaprosessien ymmärtäminen ei ole vain liiketoiminnan asia, vaan olisi tärkeää, että myös se taho, joka kehittää järjestelmiä, ymmärtää liiketoiminnan prosesseja. Toisaalta liiketoiminnan on hyvä ymmärtää käytössä olevia tekniikoita ja teknologioita, jotta he ymmärtävät mitä heidän liiketoiminnassa voitaisiin antaa teknologian hoidettavaksi. Tämä taas tarkoittaa sitä, että liiketoiminta ja kehitys (IT, Digi, ohjelmistokehitys jne) eivät voi olla omissa siiloissaan, vaan heillä tulee olla tiivistä yhteistyötä myös paljon alempana kuin johtoryhmä-tasolla.

Näyttökuva 2018-7-28 kello 14.11.10.png

Ohjelmistorobotiikka on järjestelmäkehityksen vaihe

Kun eri alueiden parhaat osaajat ovat samassa pöydässä, niin voidaan lähteä arvioimaan sitä miten voisimme kehittää ympäristöämme niin, että se vastaisi nykyisiin vaatimuksiin entistä paremmin. Prosessin pitäisi tietysti toimia tehokkaasti ja laadukkaasti. Tulisi arvioida, mitä tehtäviä voitaisiin automatisoida ja mitä se vaatisi, että automatisointi voitaisiin toteuttaa. On hyvä myös ymmärtää, miksi valittu tehtävä on tärkeää automatisoida, jotta eri kehitystoimenpiteille voidaan määrittää tärkeysjärjestys.

Kun vaatimukset kehitystoimille on saatu kerättyä kasaan ja toiminta nykyisillä ohjelmistoilla kuvattua, voidaan toteutus usein tehdä ohjelmistorobotiikkaa hyödyntämällä kohtuullisen nopeasti. Voidaan esimerkiksi lisätä jokin uusi ohjelmisto mukaan prosessiin, jolla joku tietty vaatimus voidaan täyttää, mutta ohjelmistorobotiikan ansiosta yhdenkään ihmisen ei tätä ohjelmistoa tarvitse käyttää. Tai tehdään ohjelmistorobotiikkaa hyödyntämällä “integraatio” legacy-järjestelmän ja nykyaikaisemman järjestelmän välille, aiemmin kun ihminen on ladannut tiedoston ulos ja käynyt tallentamassa sen toiseen järjestelmään. Voidaan myös vain automatisoida sääntöpohjaisia usein toistuvia rutiineja, jotta ihmisten osaaminen voidaan keskittää sinne missä se tuo lisäarvoa paremmin. Ohjelmistorobotiikkaa hyödyntämällä tällaiset kehitykset saadaan nopeasti toteutettua, koska ohjelmistoja käytetään ihmisen tapaan käyttöliittymän kautta, eikä järjestelmäympäristöön tarvita usein mitään muutoksia.

Näyttökuva 2018-7-23 kello 11.25.44

Jokaisen iteraation (toteutuksen suunnittelu, toteutus, tulosten tarkastelu, toimenpidesuunnitelma) yhteydessä arvioidaan, että saatiinko tehdyillä muutoksilla haluttuja tuloksia (paraniko virtaus ja laatu). Mikäli testauksen perusteella ratkaisu tuottaa haluttuja asioita, voidaan se viedä tuotantoon. Kehityksen tuoma hyöty saadaan välittömästi irti koko organisaatiossa. Sen jälkeen mietitään mitä pitäisi muuttaa, jotta pystyisimme poistamaan jäljellä olevia virtauksen esteitä.

kuva 1

Tämä (kuva 1) vaihe voi olla jopa vuosien mittainen mutta pointtina tässä on se, että hyötyä saadaan koko ajan irti nopealla takaisinmaksuajalla. Muutokset ovat pieniä ja hallittavia. Ymmärretään myös mitä osia kannattaa automatisoida ja missä kohtaa ihminen tuo lisäarvoa. Näitä tuloksia voidaan käyttää myöhemmin tukena kun halutaan kehittää omia ohjelmistoja tukemaan paremmin  liiketoimintaprosessia (kuva 2).

kuva 2

Tällä mallilla rahoitus ohjelmistokehitykseen tulee jatkuvasti tehostumisen muodossa. Tämä parantaa myös hankkeessa onnistumisen todennäköisyyttä varsinkin, kun puhutaan pitkistä ja monimutkaisista prosesseista.

Mikäli yritys ei pysty vaikuttamaan ohjelmistojen kehitykseen, niin kuvan 1 -mukaista mallia kannattaa kuitenkin toteuttaa olipa kyseessä sitten suuri tai pieni yritys. Ohjelmistorobotiikan osalta on keskeistä, että ymmärretään mitä sillä voidaan tehdä ja mikä sen rooli on meidän yrityksessä.

 

 

 

Julkaistu: 2018-07-31 16:48:24 | Kategoria: RPA

Joni Ranta-Eskola

Olen Rajobit Oy perustaja. Olen ollut aina kiinnostunut tekemään asioita uudella tavalla ja olen tätä kiinnostuksen kohdetta päässyt myös hyödyntämään työuralla. Tällä hetkellä mukana matkalla on myös huippu tiimi, jonka kanssa pyrimme tukemaan kaiken kokoisia yrityksiä liiketoimintaprosessien tehostamisessa.

Jätä kommentti