Blogikirjoitus

Miksi ohjelmistorobotiikka ei kiinnosta PK-yrityksiä?

13/08/2018, Kirjoittanut 0 comment

Talouselämä julkaisi 11.6.2018 uutisen, joka kertoi Azetsin tilaamasta tutkimuksesta, jonka tuloksien mukaan tekoälyn ja robotiikan hyödyntäminen Suomessa koetaan pienissä ja keskisuurissa yrityksissä vähiten tärkeäksi.

Hankalasti ymmärrettävää?

Ohjelmistorobotiikasta on informaatiota saatavilla vaikka kuinka paljon, mutta tämä informaatio voi silti olla hankalasti ymmärrettävää. Puhutaan paljon ammattikielellä ja lyhenteillä kuten COE, RPA, RDA, IPA, attended, un-attended, hybrid, ja ohjeistetaan miten organisaation pitäisi järjestäytyä, että homma toimii. Esitellään myös laajoja ympäristöjä, joissa bottiarmeijat tuovat valtavia säästöjä jonkin megasuuren yrityksen liiketoiminnalle.

RPA_is_not_easy

Pienillä ja keskisuurilla yrityksillä ei välttämättä ole mahdollisuuksia ymmärtää tätä kaikkea, koska heillä ei ole resurssoituna henkilöä, joka kykenee seuraamaan kaikkea teknologian edistystä, saatikka tutkimaan asiaa syvemmin. Kaiken jargonin keskellä katoaa myös se perusasia, että ohjelmistorobotti on ohjelmisto, johon pystytään ohjelmoimaan ihmisen tekemät toiminnot ja suorittaa ne tietokoneella, jolloin ihmisen ei itse tarvitse näitä toimintoja suorittaa. Ei sen kummempaa.

Keskusteluissa on liitetty ohjelmistorobotiikkaan tekoälyä, tekstin ymmärtämistä ja jopa puheentunnistusta. Eri ohjelmistorobotiikkateknologiat tuottavat tuota perustekemistä (ihmisen matkimista tietokoneella) ja älykkyys lisätään kolmannen osa-puolen teknologioilla, jotka toki voidaan integroida ohjelmistorobottien käyttöön. Esimerkiksi se, mitä ohjelmistorobotin pitäisi tehdä jossakin tilanteessa, voidaan päättää algoritmin avulla käyttäen hyväksi sitä tietoa miten esimerkiksi ihminen on aiemmin tilanteessa toiminut. Tai skannatun dokumentin tiedot voidaan lukea pdf:stä kolmannen osapuolen OCR (optical character recognition/tekstintunnistus)-moottorilla ja tämän jälkeen ohjelmistorobotti voi jatkaa ymmärrettävän tekstin käsittelyä. 

Kallista?

Nykypäivänä yhden tai muutaman henkilön start-upille on mahdollista hankkia nykyaikaisia konesalipalveluita palveluna. Mittavaa investointia palvelimiin, verkkotekniikkaan tai jäähdytettyihin tiloihin ei tarvita. Palvelua voidaan ostaa aikaperusteisesti julkisista pilvipalveluista, joita on Googlen myötä ostettavissa myös Suomen rajojen sisäpuolelta. Aikaperusteinen hankintamalli mahdollistaa sen, että myös pienillä yrityksillä on mahdollista hankkia nykyaikaista ja ylläpidettyä alustaa. Malli mahdollistaa myös skaalautuvuuden tulevaisuudessa. Erilaisia automatisoituja ratkaisuja hyödyntämällä julkista pilvialustaa on mahdollista käyttää automatisoidusti juuri silloin kuin tarvitaan, eikä tyhjäkäytöstä tarvitse maksaa.

Jotta pieniä ja keskisuuria yrityksiä saadaan kiinnostumaan ohjelmistorobotiikasta, tarvitaan hyötyjen kertomisen lisäksi malli, joka mahdollistaa teknologian käyttöönoton myös kustannusten puolesta.

Suomessakin markkinoilla on toimijoita, jotka pystyvät tarjoamaan ohjelmistorobotiikkateknologiaa palveluna yrityksille, jolloin suuria investointeja teknologian hankintaan tai osaamiseen ei tarvitse tehdä. Ohjelmistorobotteja voi hankkia esimerkiksi aikaan perustuvalla hinnoittelulla.  Tämä mahdollistaa ohjelmistorobotiikan käyttämisen pienempienkin yritysten tarpeisiin. Eli maksetaan vain siitä ajasta, milloin ohjelmistorobotti tuo hyötyä liiketoiminnalle, ei tyhjäkäytöstä. Palveluita voidaan skaalata juuri sen hetkisen tarpeen mukaan. 

Mihin meillä tarvitaan ohjelmistorobotiikkaa?

Sen lisäksi, että teknologiaa otetaan käyttöön on hyvä ymmärtää, että toiminnan tehostaminen ei ole vain teknologian hyödyntämistä. Perustyötä oman toiminnan arvioinnissa ja kehittämisessä ei voi ohittaa. On tärkeä ymmärtää, mikä teknologian rooli on missäkin kokonaisuudessa. On siis hyvä ymmärtää, mikä omassa yrityksessä ohjelmistorobotiikan rooli on, ja miten sitä voisi omassa ympäristössä hyödyntää. Yrityksen koosta riippumatta tulisi kehittää ja arvioida omia liiketoiminnan prosesseja. Tähän yksi toteutusmalli on kuvan 1 -mukainen malli.

kuva 1

Kannattaisiko sittenkin kokeilla?

Ohjelmistoroboteille on käyttökohteita lähes kaikissa yrityksissä, joissa tehdään töitä tietojärjestelmiä hyödyntäen. Suuremmat yhtiöt ovat nostaneet oman liiketoiminnan automatisoinnin astetta viime vuosina vahvasti mm. ohjelmistorobotteja hyödyntämällä. Toivottavasti myös pienet ja keskisuuret yritykset heräävät asiaan, koska heillä on samat mahdollisuudet kuin suuremmillakin. Kysymys on ennemmin siitä, että viesti osataan kertoa selkeästi kohderyhmälle ja siitä, että kyseiseen tarpeeseen löytyy sopiva palvelu, jolla ohjelmistorobotteja voidaan tarjota kohderyhmälle sopivalla mallilla.

Ota yhteyttä. Jatkan mielelläni keskustelua asiasta kanssasi.

Julkaistu: 2018-08-13 15:37:29 | Kategoria: RPA

Joni Ranta-Eskola

Olen Rajobit Oy perustaja. Olen ollut aina kiinnostunut tekemään asioita uudella tavalla ja olen tätä kiinnostuksen kohdetta päässyt myös hyödyntämään työuralla. Tällä hetkellä mukana matkalla on myös huippu tiimi, jonka kanssa pyrimme tukemaan kaiken kokoisia yrityksiä liiketoimintaprosessien tehostamisessa.

Jätä kommentti