Referenssit: Valve Group Oy osa 2

Valve poisti

puuduttavat rutiinityöt

digitaalisen kollegan avulla

Mainostoimistot, markkinointi ja viestintä

Jaa sivu:

Valve palvelee B2B-yrityksiä ja julkista sektoria kaikilla markkinoinnin ja viestinnän osa-alueilla. Erityisosaamista ovat haastavat B2B-toimialat. Julkisella sektorilla Valve on mukana vaikuttamassa yhteisten asioiden hoitamiseen vaikuttavalla viestinnällä ja markkinoinnilla.


Ohjelmistorobotti hankittiin keväällä 2021 Valven talous- ja hallintotiimiin poistamaan tylsiä ja puuduttavia rutiinitöitä.


Valven talous- ja hallintojohtaja, CFO Ville Mattinen taustoittaa haasteita ennen RPA-automaatiota:

 

- Rutiininomaisten työtehtävien suorittaminen otti työntekijöitä päähän, koska niiden hoitamiseen ei oikeasti tarvittu ihmistä. Vaikka tiesimme, että työtehtävä on tärkeä, sen tekeminen ei ollut mielekästä. Halusimme poistaa tämän rutiinin ja säästää kaikkien hermoja.

Robotti siirtää dataa Visma Severan ja Procountorin välillä

Ajatuksena oli, että ohjelmistorobotiikkahanke käynnistetään muutamasta yksinkertaisesta ja helposta prosessista. Nämä rutiinit toistuivat joka kuukausi tai viikko. Käytännössä robotti laitettiin siirtämään dataa Visma Severan ja Procountorin välillä. Robotti vie ostolaskujen dimensiotiedot projektille.


- Ennen tätä digitaalista kollegaa ihmiset tekivät työn manuaalisesti: kirjautuivat näihin järjestelmiin ja napsuttelivat hiirellä liikuteltavaa dataa. Procountoriin tulee päivittäin ostolaskuja hyväksyttäväksi ja laskun tiedot halutaan saada vähintään päivän syklillä projektinhallintajärjestelmään. Ja näistä syistä tämä nimenomainen työtehtävä oli oikein hyvä kohde robotille, Ville Mattinen sanoo.

OSTOLASKUJEN KIERTOON OHJAUS AUTOMATISOITIIN – ROBOTTIA EI RUTIINIT HAITTAA

Ostolaskujen kiertoon ohjaus on myös robotisoitu. Robotti käy katsomassa laskulta tilaajan nimen ja projektinumeron, laittaa laskun kiertoon oikealle asiatarkastajalle ja sen jälkeen dimensioi laskun oikealle projektille Procountorissa. Tämä oli toistuvaa manuaalista työtä, jota Villen tiimi teki päivittäin. Kyse oli rutiinitehtävästä, joka oli helposti poistettavissa automaation avulla.


- Rutiiniasiat ovat ihmisille huonoja, koska ne täytyy tehdä, mutta välillä ei vain jaksaisi ja haluaisi. Ihminen hakeutuu luontaisesti mielekkäämpien tehtävien pariin mutta digikollegoja ei rutiinihomma haittaa. Robotti käy tekemässä homman heti aamusta ja tekee sen 100 % varmasti. Robotilla on aina aikaa työn suorittamiseen eikä inhimillisiä tekijöitä tarvitse huomioida, Ville Mattinen kertoo.

Odotukset täyttyivät

Ohjelmistorobotiikka oli Ville Mattiselle ennestään tuttua ja sen myötä myös ymmärrys RPA:n toimituskäytännöistä oli hyvällä mallilla. Automatisoitava työtehtävä käytiin läpi Rajobitin RPA-kehittäjän kanssa tietokoneen näytöltä ja prosessi kuvattiin.


- Odotuksemme ohjelmistorobotiikkahankkeesta täyttyivät. Kävimme RPA-kehittäjän kanssa läpi kaiken perusteellisesti ja myös poikkeukset prosessissa otettiin huomioon. Muistutimme myös ostolaskujen tilaajia lisäämään laskulle oman nimensä, jotta robotti tietää kuka on ollut tilaajana.

asiakasportaali toi sujuvuutta tiedonkulkuun

Vaikka odotukset täyttyivät, myös pieniä haasteita tuli eteen. Aluksi ensimmäisen automatisointiprojektin tiedonkulussa oli puutteita. Pian helpotuksen toi kuitenkin Rajobitin asiakasportaali ja viikoittaiset yhteenvedot.


- Ensimmäisestä kartoituspalaverista robotin käyttöönottoon kului vain vajaa kuukausi. Halusimme pysyä ajan tasalla, miten homma etenee ja onko haasteita tullut vastaan. Alkuun tiedonkulussa oli haasteita, mutta homma kuitenkin parani, kun asiakasportaali ja viikkoyhteenvedot otettiin käyttöön.

Villen mukaan on kätevää, kun dokumentaatiot ja projektimateriaalit löytyvät keskitetysti yhdestä paikasta. Asiakasportaalin avulla materiaalit eivät myöskään unohdu omaan sähköpostiin.

taloushallinnon aikaa vapautui vuorovaikutukseen

Ohjelmistorobotiikka vapautti Valven talous- ja hallintotiimin aikaa merkityksellisempiin asioihin. Aikaa on nyt mahdollista käyttää enemmän johtopäätösten tekemiseen ja analysointiin. Lisäksi ohjelmistorobotti vapautti aikaa vuorovaikutukseen muiden ihmisten kanssa.


- Pystymme sparrailemaan projektipäälliköitä ja liiketoiminnan vetäjiä nyt enemmän. Se on meille ihmisille paljon tärkeämpää tehtävää kuin tylsien ja puuduttavien rutiinitöiden pyörittely. Arvioisin, että ihmisen tekemänä työhön meni 20 tuntia kuukaudessa. Robotti tekee hommat vajaassa 5 tunnissa, Mattinen kertoo.

Rutiineja automatisoidaan pala kerrallaan

Tulevaisuudessa rutiinien automatisointi jatkuu, sillä fiilis robotista on ollut hyvä ja kaikki on toiminut. Rajobitin palvelulla robotisointi on mahdollista tehdä pieni pala kerrallaan.


- Valitsimme Rajobitin palveluntarjoajaksi, koska ajatuksenamme oli teettää automatisointia yksi osa-alue kerrallaan. Tällä tavalla kokonaisuus pysyy hyvin hanskassa ja saamme myös kokemuksen siitä, miten homma toimii. Lisäksi saamme yhden automatisointiprojektin helposti maaliin, eikä homma jää kesken. Halusimme myös jaksottaa taloudelliset resurssit pitemmälle ajalle. Jatkamme siis automatisoinnin polulla, Ville Mattinen vakuuttaa.

Ohjelmistorobotiikan TOP 3 hyödyt

Lopuksi Ville Mattinen listaa kolme parasta asiaa ohjelmistorobotiikassa:


1)    Puuduttavista rutiinitöistä irtautuminen. Tämä vapauttaa ihmiseltä ajan fiksumpaan tekemiseen, kuten tietojen analysointiin.

 

2)    Pullonkaulojen poistuminen. Robotti tekee hommat tehokkaammin kuin ihminen. Jos ihmisillä on aamuisin muuta tekemistä, ostolaskut eivät lähde liikkeelle. Robotti tekee laskut aina sovittuun aikaan ja aina yhtä tehokkaasti ja nopeasti. Robotilla ei ole aamuväsymystä, eikä se tee poikkeuksia. Työ tulee tehtyä säännönmukaisesti. Robotti helpottaa ja nopeuttaa ostolaskujen käsittelyprosessia ja sitä kautta talouden seurantaa.
 

3)    Virheettömyys. Robotti on suunniteltu tekemään työ samalla kaavalla. Ihmisillä tulee usein inhimillisiä vihreitä, kuten virheklikkauksia. Ihminen myös helposti lukee väärin numerosarjan tai nimen. Nämä virheet ovat jääneet kokonaan pois. Laatu on nyt tasaisempaa ja virheetöntä.


Valve hankki ohjelmistorobotiikkaa helposti ja edullisesti
Ville Mattinen suosittelee Rajobitin ohjelmistorobotiikkaa

Asiakasyritys

Valve Group Oy

Perustettu: vuonna 2000

Henkilöstöä: 90 +

Liikevaihto: 10+ milj.

Toimiala: Mainostoimistot, markkinointi- ja viestintätoimistot

Haastateltavana Ville Mattinen, Valven talous- ja hallintojohtaja, CFO


"Rajobit erottui kilpailijoistaan hinnoittelumallilla. Kiinteä hinta ja tehtyyn työhön perustuva veloitus oli suurin merkittävä tekijä kumppanin lopulliseen valintaan. Tärkeää oli myös Avaimet käteen -projekti ja kustannusten hallinta. Yhteistyö Rajobitin kanssa on ollut kaikin puolin helppoa ja ihmiset mukavia.” 

Tämä on Valven tarinan jatko-osa. Ensimmäisessä osassa taustoitetaan tarkemmin syitä, jotka johdattivat Valven Rajobitin asiakkaaksi.

LUE OSA 1 TÄSTÄ

Haaste

pullonkaulat ja tylsät rutiinit

"Jos ihmisillä oli aamuisin muuta tekemistä, ostolaskut eivät lähteneet liikkeelle. Rutiininomaisten työtehtävien suorittaminen otti talous- ja hallintotiimin työntekijöitä myös päähän, koska niiden hoitamiseen ei oikeasti tarvittu ihmistä. Vaikka tiedettiin, että työtehtävä on tärkeä, sen tekeminen ei ollut mielekästä."

Haaste

Ratkaisu

ohjelmistorobotIT siirtämään dataa ja ohjaamaan ostolaskut kiertoon

"Robotti laitettiin siirtämään dataa Visma Severan ja Procountorin välillä. Robotti vie ostolaskujen dimensiotiedot projektille. Myös ostolaskujen kiertoon ohjaus on automatisoitu. Ihmisen tekemänä työhön meni arviolta 20 tuntia kuukaudessa. Robotti tekee hommat vajaassa 5 tunnissa."

Ratkaisu

Tulokset

AIKAA VAPAUTUI VUOROVAIKUTUKSEEN, TIETOJEN ANALYSOINTIIN JA JOHTOPÄÄTÖSTEN TEKEMISEEN

"Myös pullonkaulat poistuivat: robotin aikatauluihin ei tule poikkeuksia (vrt. jos ihmisillä olisi aamuisin muuta tekemistä, ostolaskut eivät lähtisi liikkeelle). Robotin avulla työ on myös virheettömämpää ja laatu tasaisempaa. Inhimillisiä virheitä ei enää tehdä."

Tulokset

Valmiina vapauteen?

VARAA AIKASI TÄÄLTÄ
Share by: