marrask. 10, 2022
Ohjelmistorobotiikan käyttökohteita tilintarkastustoimialalla
Joni Ranta-Eskola

Tilintarkastuksesta voidaan tunnistaa monia rutiinitöitä, joiden tekemiseen kannattaa hyödyntää ohjelmistorobotiikkaa. Näitä ovat esimerkiksi:


  • Tilintarkastusaineiston nouto sähköisestä taloushallinnon järjestelmästä
  • Muiden raporttien nouto esim. YTJ:stä
  • Täsmäytykset, esim. laskuihin tai tiliotteisiin
  • Vaarallisten yhdistelmien tutkinta

Toki robotit voivat auttaa tilintarkastajia muissakin rutiinitöissä kuin mitä tässä blogitekstissäni esittelen.


Ohjelmistorobotiikka soveltuu käytettäväksi sellaisissa töissä, jotka suoritetaan tietokoneella, ovat säännöllä kuvattavia, ja joihin ihminen ei tuo lisäarvoa.


Tilintarkastukseen on mahdollista toteuttaa hyvin ainutlaatuisiakin automatisointiratkaisuja. Jos voit kirjoittaa työstä ohjeen, jonka avulla joku pystyy työn tietokoneella tekemään, niin yleensä silloin robottikin voi tämän saman homman hoitaa.

Blogi jatkuu kuvan jälkeen.

Ohjelmistorobotiikan avulla tilintarkastusyhteisö

Ohjelmistorobotti vapauttaa tilintarkastajan aikaa tuottavampaan työhön

Tilintarkastusaineiston nouto sähköisestä taloushallinnon järjestelmästä

Tilintarkastusaineiston nouto on rutiinityö, joka toistuu säännöllisesti ja sitoo paljon ihmisen aikaa. Kun työ siirretään ohjelmistorobotille, tilintarkastaja voi rutiinitehtävien sijaan keskittyä olennaiseen – varsinaiseen tilintarkastukseen.


Robotti tarttuu toimeen, kun kirjanpitäjä kuittaa kirjanpidon valmiiksi. Robotin tehtävänä on tallentaa tilintarkastuksessa tarvittava aineisto sähköisestä taloushallintojärjestelmästä ja viedä aineisto odottamaan tarkastusta Google Driveen tai One Driveen.


Lue tästä lisätietoa tilintarkastusaineiston noudosta.

Muiden raporttien nouto

Sen lisäksi, että ohjelmistorobotti noutaa tilintarkastusaineiston, sen voi laittaa hakemaan tietoja ja raportteja. Robotti osaa noutaa esimerkiksi yhtiöjärjestyksen, kaupparekisteriotteen ja tilinpäätöksen.

Täsmäytykset esim. laskuihin tai tiliotteisiin

Erilaiset täsmäytykset ovat robotin hommia. Aineiston noudon jälkeen robotti voi tehdä yksinkertaisia, niin sanottuja ensimmäisiä tarkastuksia. Se voi esimerkiksi verrata tiliotteiden tai saldovahvistusten tietoja kirjanpitoon. Robotti osaa myös verrata kirjanpitotilien saldoja eri raporteissa.


Lopuksi robotti raportoi tarkastuksen sovitulla tavalla tilintarkastajalle.

Vaarallisten työyhdistelmien tutkinta

Tilintarkastajien tavoitteena on havaita yrityksissä ns. vaarallisia työyhdistelmiä ja niihin liittyviä väärinkäytöksiä. Ohjelmistorobotit voivat tässäkin auttaa. Robotit voivat esimerkiksi tarkistaa, että ostolaskujen hyväksyntäketjuun kuuluu useampi kuin yksi ihminen. 

Tutustu hyötyihin maksuttomasta webinaarista – vaikka heti

Ohjelmistorobotiikalla saavutetaan lukuisia hyötyjä. Tilintarkastustoimialalla yleisimmät ovat ajan säästö etenkin keväällä ruuhkahuipuissa sekä nopeus. Robotit tekevät työn ihmistä monin kerroin vikkelämmin.


Muitakin hyötyjä on. Kerromme niistä lisää webinaarissa, johon voit jatkaa, vaikka saman tien tästä. Webinaari on maksuton ja kestoltaan napakka mutta tehokas 20 minuuttia.


Tapaat webinaarissa minun lisäkseni John Alanderin (yhtiökumppani) sekä Piia Nivalan (RPA-kehittäjä). Käytössäsi on yksityinen webinaarichat arkisin klo 9–16 kysymyksiä ja keskustelua varten. Voit katsoa webinaarin myös em. aikojen ulkopuolella.

Ilmainen kartoitus käy läpi juuri teidän tarpeitanne

Usein automatisointiratkaisut ovat ainutlaatuisia. Varaa maksuton kartoitus edustajallemme tästä. Selvitetään käyttötapaukset yhdessä!

Julkaistu: marrask. 10, 2022 | Kategoria: Ohjelmistorobotiikka tilintarkastustoimialalla

Joni Ranta-Eskola

Joni Ranta-Eskola - ohjelmistorobotiikan konkari

Olen Rajobit Oy:n perustaja. Asioiden tekeminen uudella tavalla on aina kiinnostanut minua ja tätä kiinnostuksen kohdetta olen päässyt hyödyntämään työurallani. Tällä hetkellä mukana matkalla on myös huipputiimi, jonka kanssa tuemme kaiken kokoisia yrityksiä liiketoimintaprosessien tehostamisessa.


Tutustu myös asiakkaittemme kokemuksiin tai lataa ohjelmistorobotiikan opas tästä.

Share by: